Coalminewalk 1

Coalminewalk 2

COAL-MINE WALKING 2006-2008

Deze website is gewijd aan het maken van een documentair fotoproject over de voormalige kolenmijnbouwstreek in het gebied tussen Alsdorf (D) en Beringen (B): regio Aken (D) - Heerlen (NL) - Hasselt (B). Ik maak vier wandelingen in dit gebied vanaf 2006, vier maal een wandeling van een week, steeds in een ander seizoen en een andere route en elke keer met aandacht voor een ander onderwerp, zoals het veranderende landschap, de (ex-) mijnwerker, de jonge generaties die in het gebied wonen en werken en de industrie en bedrijvigheid die in plaats van de mijnbouw kwamen. Ik kies voor tochten door dit grensoverschrijdend gebied omdat zowel de kolen als de mijnwerkers zich niets aantrokken van landsgrenzen: het steenkolenbekken loopt door onder het hele gebied en de kompels die er werkten kwamen uit heel Europa.
Doel van mijn project is het onderzoeken en daarna op meerdere plaatsen en gelegenheden zichtbaar maken van de veranderingen die optreden in het gebied van Alsdorf tot Beringen na sluiting van de kolenmijnen, al doende een -subjectief- tijdsbeeld schetsen van de situatie anno 2006-2008.

Over mijzelf en mijn band met de mijnen:

Mijn fascinatie voor kolenmijnbouw en daarmee ook voor dit gebied dateert uit mijn kinderjaren, toen ik regelmatig logeerde bij een oom en tante in Hoensbroek en daar de mijnwerkers uit de poort van de mijn zag komen, een ervaring die ik nooit meer vergeten ben.
Toen ik me midden jaren zeventig serieus met fotografie ging bezighouden werd deze oude interesse opnieuw gewekt en reisde ik tussen 1977 en 1980 o.a. naar Heerlen, Kerkrade en Hoensbroek om -net op tijd- de laatste overblijfselen van de mijngebouwen vast te leggen. In 1993 besloot ik een fietstocht langs de mijnbouw- en staalgebieden van West Europa te maken om te kijken hoe die gebieden eruitzagen nadat het overgrote deel van de mijnen was gesloten. Ik fietste bijna 5000 km in 9 weken en bezocht industriegebieden in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Spanje. Ik legde niet alleen mijnbouwrestanten vast, maar interviewde en fotografeerde tevens oud-mijnwerkers en hun families. In 1996 woonde en werkte ik korte tijd in het Ruhrgebied en had vanaf toen meerdere exposities rond dit thema in Duitsland, België, Nederland en zelfs in Japan, waar ik van 1997 tot 2004 het Coal Mine Tagawa Project van de kunstenaar Tadashi Kawamata documenteerde.

Over Leo van der Kleij | Project | Contact | ©2006 Arts + Bits