2006

zondag 7 mei
maandag 8 mei
dinsdag 9 mei
woensdag 10 mei
donderdag 11 mei
vrijdag 12 mei
zaterdag 13 mei
zondag 14 mei

Coalminewalk 2

 

maandag 8 mei

Interview met René Willems voor het Limburgs Dagblad in het Industrion, waarna we (Harrie Schlechtriem en Serge van Industrion museum, René Willemsen, fotografe Diane en ikzelf) onder leiding van Wiel Miseré en Roy Wings van Staatstoezicht op de Mijnen naar het Wormdal bij Kohlscheid gaan, waar de mijnbouw in deze streek begonnen is.
     
               
    Via een oude schacht Furth komen we al lopend door het prachtige dal op verschillende plekken steenkool aan de oppervlakte tegen.
Ook hier weer zichtbaar door breuken, verzakking en erosie. Zowel Wiel als Harrie vertellen veel interessante details over het ontstaan van de mijnbouw.
         
               
                     
   
   
Daarna in Herzogenrath nog rondgekeken bij een afgesloten schacht, en toen een wandeling door de woonwijk die op het terrein van de voormalige Domaniale mijn in Kerkrade ligt gemaakt. Grappig is dat de deskundigen overal sporen van de mijnbouw kunnen aanwijzen, waar ik als leek alleen maar putjes en hekken zie!
       
In de middag maak ik in mijn eentje een wandeling door Kerkrade en Bleijerheide, en vertrek daarna naar Hoensbroek, waar ik op zoek ga naar het huis waar ik logeerde, en waar mijn fascinatie voor de mijnbouw is ontstaan. Na eerst de omgeving van de voormalige Emmamijn afgestroopt te hebben, waar nu een woonwijk (alweer) uit de grond wordt getrokken, zoek ik wel 1,5 uur naar de straat en vind uiteindelijk het Pius XII plein met winkelgalerij en kerk, alles veel kleiner als ik me had voorgesteld. Ik overnacht bij Karien, Suzy en Alex in Maastricht.
 
       
 
Over Leo van der Kleij | Project | Contact | ©2006 Arts + Bits