2006

zondag 7 mei
maandag 8 mei
dinsdag 9 mei
woensdag 10 mei
donderdag 11 mei
vrijdag 12 mei
zaterdag 13 mei
zondag 14 mei

Coalminewalk 2


Zondag 7 mei

     

Een wandeltocht van ca.3 uur met oud-mijnbouwingenieur en – wethouder Hub Verhoeven, vanaf Heerlen over de Benzenraderbreuk, waar kalk en carboon elkaar ‘ontmoeten’.
Veel verzakkingen en glooiingen aan de oppervlakte gezien, wat me normaal niet zou zijn opgevallen.

     
           
  Ze wijzen op verzakte mijngangen e.d. Verhoeven vertelt over de geschiedenis van de mijnindustrie, die grond en gebouwen kocht om schadeclaims van verzakking tegen te gaan. Ook is goed te zien dat Heerlen wat hoger ligt dan het landschap rondom; om dezelfde reden werden onder de stad geen kolen afgebouwd.      
       

Tweede wandeling

Van mijn Grube Anna 2 in Alsdorf via Grube Adolf (Merkstein) naar Herzogenrath, met Josef Kohnen (bestuursvoorzitter Grube Anna 2), Georg Kehren (als historicus aan de mijn verbonden, zorgt o.a. voor het blad van de vereniging) en Paul Geilenkirchen (man achter www.domanialemijn.nl en groot liefhebber van de mijnbouwgeschiedenis). Na een persinterview krijg ik een rondleiding door het in restauratie verkerende gebouwencomplex en hoor dat er bijvoorbeeld concerten in de machinehal worden georganiseerd.

     
   
   
  Even later gaan we op weg, via de wijk Busch over de oude mijnspoordijk naar Grube Adolf in Merkstein, waar we een min of meer besloten bijeenkomst aantreffen. We kunnen toch even rondkijken op het terrein en in de gebouwen, hier is aanmerkelijk minder over van de restanten dan in Alsdorf, wat er staat wordt grondig opgeknapt. Een deel van het terrein wordt als park gebruikt, de steenberg dient als uitzichtpost. Vanaf Merkstein vervolg ik mijn weg alleen tot Herzogenrath, waar ik bij Karina en Ali-Reza Esmailzadeh overnacht.        
             
                     
 
Over Leo van der Kleij | Project | Contact | ©2006 Arts + Bits