2006

zondag 7 mei
maandag 8 mei
dinsdag 9 mei
woensdag 10 mei
donderdag 11 mei
vrijdag 12 mei
zaterdag 13 mei
zondag 14 mei

Coalminewalk 2

zaterdag 13 mei

Vrij vroeg vertrek ik naar Houthalen-Helchteren, waar de meest modernistische mijn –bouwstijl uit de twintiger jaren- van het Kempische bekken staat. De lucht is voor het eerst deze week uitgesproken grijs, en even later begint het zachtjes te regenen.
Ik verken de omgeving van de mijn en de wijk Meulenberg, waar het -mede dankzij de regen- nogal uitgestorven is. Een volgende keer dan nog maar es, denk ik en vertrek naar Heusden Zolder, waar het bij aankomst zo hard regent dat ik boekjes moet lezen in plaats van rondlopen.  
Maar het wordt droog, de zon schijnt af en toe en ik hang rond op het terrein, dat al gedeeltelijk gerenoveerd is en o.a. een soort voorlichtingscentrum voor duurzaam bouwen en -alweer- een restaurant bevat. Een groot deel van de gebouwen moet nog worden aangepakt, het geheel oogt mede door de ruimte eromheen nogal surrealistisch.
Later ontmoet ik Paul Boutsen van Het Vervolg, een vereniging die zich bezighoudt met de mijnstreek na de sluitingen. We praten geanimeerd over wonen en werken in Zolder, en alle plannen die Paul heeft met het Kolenspoorfestival. Ik fotografeer nog een Turks bruidspaar wat ook weer gefotografeerd wordt, we gaan naar Pauls’ huis en ontmoeten er wat vrienden, die ook bij Het Vervolg betrokken zijn. We lopen door de mijnwerkerswijk van Berkenbos, een veel simpeler en eenvoudiger opgezette cité als die van Maasmechelen of Winterslag. De bevolking is hoofdzakelijk allochtoon, de huizen zijn door de woningbouwvereniging uitgebreid en gerenoveerd, het geheel doet me erg aan Zuid Wales denken.
’s Avonds bezoeken we Nederlandse circusvrienden van Paul en Liesbeth, en na een paar borrels slaap ik in....
Over Leo van der Kleij | Project | Contact | ©2006 Arts + Bits