2006

zondag 7 mei
maandag 8 mei
dinsdag 9 mei
woensdag 10 mei
donderdag 11 mei
vrijdag 12 mei
zaterdag 13 mei
zondag 14 mei

Coalminewalk 2

vrijdag 12 mei

Rita Saro en ik vertrekken al vroeg richting het mijnwerkersmonument Zwartberg, wat ongeveer het enige is wat nog aan de mijn herinnert. Rita is altijd zeer betrokken geweest bij de mijn van Zwartberg, en heeft dit voorjaar de 40 jarige sluitingsherdenking mede georganiseerd, waar 1500 (!) mensen op afkwamen, het verleden leeft hier dus nog. We lopen over een nieuw industrieterrein naar een fraai beeld van 5 mijnwerkers, met als achtergrond een schachtwiel, en op het pad een aantal tegels met belangrijke jaartallen. Iets verderop ligt nog een schachtrest, maar de eigenaar van het terrein staat niet toe dat daar iets mee gebeurt.
 


Langs de oude mijnspoorweg en heel veel voetbalvelden (mijnwerkers, duiven en voetbal is één ding!) komen we aan in Waterschei, in de wijk Nieuw Texas. We kunnen hier zonder verdere hulp niet veel mensen van vroeger terugvinden, maar Sjef Hansen maakt dat gemis in zijn eentje meer dan goed. Hij vertelt honderduit en zeer plastisch over alle wel en wee die de overgang van Texas (houten noodwoningen waar bijna iedereen het naar zijn zin had) naar Nieuw Texas (op de plaats van de oude wijk moest een soort amusementspark verrijzen, nu is het een rottige parkeerplek bij het voetbalstadion) met zich meebracht.

 
 
 
       
  Een klein uur later zijn we op weg naar het Casino, waar vroeger de mijnwerkers bier dronken en naar toneel keken, en wat nu in gebruik is als Cultureel Centrum FLACC. We spreken Ludo Theijs, die ons rondleidt en vertelt dat de expositiefunctie binnenkort wordt verruild voor een werkplaatsachtige vorm, een soort artist in residency. Daarna ontmoeten we Guy Thuwis, journalist van het Belang van Limburg, die me voor de zaterdagkrant interviewt over het wandel-projekt).    
 
We kijken nog wat rond op het prachtige mijnterrein en lopen vervolgens via de kebab-lunchroom richting Winterslag, waar de mijn is/wordt omgebouwd tot bioscoop (ook donker!), designmuseum, restaurant en meer.
 
 
   
We bekijken de levendige Vennestraat, waar winkeliers van alle nationaliteiten een keur aan etenswaar en andere spullen verkopen, dwalen nog wat vermoeid (door kilometers lopen en overdadige zonneschijn) door de mijnwerkerscité en laten ons dan ophalen voor een barbeque in de tuin in Zwartberg.
 
 
Over Leo van der Kleij | Project | Contact | ©2006 Arts + Bits